Det är få som vet om att det finns fler länder i Oceanien än Australien. Många tror att Australien är en egen kontinent som också heter Oceanien. Men faktum är att Oceanien har många fler länder i sig än så. Förvisso är Australien det största landet i Oceanien, men det finns tillräckligt många länder i Oceanien för att kunna genomföra en intressant och spännande upptäcktsresa med flera häftiga kulturer.

Oceanien är uppdelad i fyra underregioner

Oceanien, en förtrollande region som sträcker sig över Stilla havet, bjuder på en mångfald av kulturer, natur och historia. För att förstå denna fascinerande del av världen måste vi först definiera dess geografiska gränser. Oceanien omfattar öar och nationer i Stilla havet, sträckandes från Australien och Nya Zeeland i väst till Mikronesien och Marshallöarna i öst. Dess nordliga gräns når upp till Hawaii och dess södra gräns sträcker sig mot Antarktis.

Underregioner och länder i Oceanien

Geografiska mångfald

Oceanien kan grovt delas in i fyra underregioner: Australasien, Melanesien, Mikronesien och Polynesien. Varje underregion kännetecknas av sina egna unika geografiska, kulturella och historiska särdrag.

 1. Australasien: Detta område omfattar Australien och Nya Zeeland. Australien, världens sjätte största land, är känt för sin unika fauna och flora samt sina mångskiftande landskap, från öknar till regnskogar. Nya Zeeland, med sina dramatiska fjordar och gröna kullar, är hem för Maori-kulturen och har också blivit en populär destination för äventyrsentusiaster.
 2. Melanesien: Denna del av Oceanien inkluderar öar som Papua Nya Guinea, Fiji och Solomonöarna. Melanesien är känt för sina rika kulturer och traditioner, där varje ögrupp har sina egna unika seder och ceremonier. Den frodiga grönskan och mångfalden av djurliv i området gör det till en fascinerande plats för naturälskare.
 3. Mikronesien: Bestående av små öar och atoller, är Mikronesien spridd över ett enormt område i västra Stilla havet. Öar som Palau och Marshallöarna erbjuder otroliga möjligheter för dykning och snorkling med sina korallrev och kristallklara vatten.
 4. Polynesien: Denna utsträckta region sträcker sig över en stor del av centrala och östra Stilla havet och inkluderar öar som Samoa, Tonga och Tahiti. Polynesien är känt för sina magnifika stränder, vulkaner och den traditionella konsten att navigera med stjärnorna.

Alla länder i Oceanien

UnderregionLänder
AustralasienAustralien, Nya Zeeland
MelanesienPapua Nya Guinea, Fiji, Solomonöarna
MikronesienPalau, Marshallöarna
PolynesienSamoa, Tonga, Tahiti
ÖvrigaVanuatu, Kiribati, Tuvalu, Nauru,

Tuvalu och Nauro är bland annat några av världens minsta länder.

Öar avhängiga av annan stat

ÖHuvudstat
NorfolkönAustralien
ChristmaseönAustralien
KokosöarnaAustralien
PitcairnöarnaStorbritannien
NiueNya Zeeland
TokelauNya Zeeland
Franska PolynesienFrankrike
Wallis och FutunaFrankrike
GuamUSA
Amerikanska SamoaUSA
NordmarianernaUSA
Wake IslandUSA
JohnstonatollenUSA
BakerönUSA
HowlandönUSA
JarvisönUSA
MidwayöarnaUSA
PalmyraatollenUSA
CooköarnaNya Zeeland
NiueNya Zeeland
TokelauNya Zeeland
TuvaluStorbritannien, Nya Zeeland
KiribatiStorbritannien

Denna tabell ger en översikt över de självständiga länderna i Oceanien och de mindre öarna som är avhängiga av någon annan stat. Det understryker den komplexa politiska och geografiska strukturen i regionen.

Turistparadis i Oceanien

Oceanien, med sina hisnande landskap, rika kulturer och fantastiska havsområden, är en drömdestination för många resenärer. Här är några av de mest populära länderna i regionen som lockar turister från hela världen:

 1. Australien:
  Australien är en av världens mest mångsidiga destinationer. Från de pulserande städerna Sydney och Melbourne till de orörda stränderna i Queensland och de majestätiska Outback-områdena, erbjuder Australien en fascinerande blandning av stads- och naturliv. Stora landmärken som Stora Barriärrevet och Ayers Rock (Uluru) är magneter för äventyrslystna resenärer.
 2. Nya Zeeland:
  Nya Zeeland, med sina dramatiska fjordar, gröna landskap och vänliga lokalbefolkning, är en pärla i Stilla havet. Friluftsentusiaster dras till landets äventyrsaktiviteter, inklusive bungeejumping, vandring och skidåkning. Hobbiton, den ikoniska platsen från ”Sagan om Ringen”, lockar även filmfans.
 3. Fiji:
  Fijiöarna är kända för sina vackra stränder, korallrev och vänliga invånare. Besökare kan njuta av vattensporter, som dykning och snorkling, samt uppleva den traditionella kava-ceremonin. De lyxiga ö-resorterna gör Fiji till ett paradis för avkoppling.
 4. Tahiti och Franska Polynesien:
  Med sina överdådiga vattenbungalower och kristallklara laguner är Tahiti och Franska Polynesien synonymt med romantik och lyx. Öarna Bora Bora och Moorea erbjuder en unik kombination av avskildhet och överflödigt skönhetsögonblick.
 5. Samoa:
  Samoa, med sina orörda stränder och traditionella byar, erbjuder en autentisk polynesisk upplevelse. Besökare kan delta i de lokala sång- och dansceremonierna och utforska det natursköna landskapet, inklusive To Sua Ocean Trench och Sopoaga Waterfall.
 6. Vanuatu:
  Vanuatu, känt för sina aktiva vulkaner och kulturella händelser, är en äventyrlig resenärs dröm. Besökare kan dyka i undervattensgrottor, delta i traditionella kava-ceremonier och bevittna de unika landdykningarna från den pulserande Yasur-vulkanen.

Dessa länder lockar inte bara med sina natursköna skatter utan erbjuder också möjligheter att uppleva de rika kulturerna och traditionerna i Oceanien. Oavsett om det är för äventyr, avkoppling eller kulturell utforskning, har regionen något att erbjuda varje typ av resenär.