Världens minsta land

Här är en lista över världens minsta länder baserat på både landets yta och befolkning. Observera att dessa siffror kan variera beroende på källan och uppdateringar. Uppgifterna nedan är baserade på information tillgänglig fram till min senaste uppdatering i januari 2022.

Efter yta (km²):

 1. Vatikanstaten – 0,49 km², Cirka 800 invånare
 2. Monaco – 2,02 km², Cirka 38 000 invånare
 3. Nauru – 21 km², Cirka 10 000 invånare
 4. Tuvalu – 26 km², Cirka 11 000 invånare
 5. San Marino – 61 km², Cirka 34 000 invånare
 6. Liechtenstein – 160 km², Cirka 39 000 invånare
 7. Marshallöarna – 181 km², Cirka 58 000 invånare
 8. Saint Kitts och Nevis – 270 km², Cirka 53 000 invånare
 9. Malta – 316 km², Cirka 520 000 invånare
 10. Maldiverna – 298 km², Cirka 520 000 invånare

Efter befolkning:

 1. Vatikanstaten – Cirka 800 invånare
 2. Tuvalu – Cirka 11 000 invånare
 3. Nauru – Cirka 10 000 invånare
 4. Palau – Cirka 18 000 invånare
 5. San Marino – Cirka 34 000 invånare
 6. Monaco – Cirka 38 000 invånare
 7. Liechtenstein – Cirka 39 000 invånare
 8. Saint Kitts och Nevis – Cirka 53 000 invånare
 9. Marshallöarna – Cirka 58 000 invånare
 10. Saint Vincent och Grenadinerna – Cirka 110 000 invånare

Vatikanstaten – 0,49 km²

Vatikanstaten är världens minsta land både när det gäller yta och befolkning, belägen helt inom Rom, Italien. Det är säte för påven och huvudkontoret för den romersk-katolska kyrkan. Vatikanstaten är känt för sina historiska och konstnärliga skatter, inklusive Peterskyrkan och Sixtinska kapellet, hem till Michelangelos mästerverk i taket. Landet är en religiös och kulturell mittpunkt för katolicismen. Vatikanstaten har en speciell status som ett religiöst och politiskt centrum och är inte bara en suverän stat utan också ett världsarv.

Monaco – 2,02 km²

Monaco är en suverän stadstat och mikrostat belägen vid Medelhavet på Franska Rivieran. Det är en av världens minsta länder både till ytan och befolkningen. Huvudstaden är Monte Carlo. Monaco är känt för sitt glamour och lyx, inklusive ett världsberömt kasino och formel 1 Grand Prix-loppet som äger rum på dess gator varje år. Landet har också en låg skattesats och har lockat många internationella företag och kändisar. Trots sin lilla storlek har Monaco en hög levnadsstandard och är känt för sin säkerhet och stabilitet.

Nauru – 21 km²

Nauru är en östat i Mikronesien, belägen i Mikronesiska ögruppen i västra Stilla havet. Nauru är världens tredje minsta land till ytan och känt för sina korallplatåer och fosfatreserver. Landet har en unik historia av fosfatutvinning, vilket har påverkat dess ekonomi och miljö. Nauru har upplevt utmaningar som överexploatering av fosfat, miljöförstöring och förlust av inkomster. Trots detta har Nauru arbetat för att diversifiera sin ekonomi och fokuserar på sektorer som fiskerinäring och finansiella tjänster.

Tuvalu – 26 km²

Tuvalu är en ögrupp i Stilla havet och är en suverän nation bestående av nio atoller. Huvudstaden är Funafuti. Tuvalu är känt för sina korallatoller, vita sandstränder och kristallklara laguner. Landet är en av världens minsta till ytan och har en sårbar position gentemot klimatförändringar och havsnivåhöjning. Trots sina geografiska utmaningar har Tuvalu varit en aktiv förespråkare för klimatåtgärder och hållbarhet på internationell nivå.

San Marino – 61 km²

San Marino är en enklav belägen helt omgiven av Italien. Det är en av världens äldsta republiker och har en lång historia som sträcker sig tillbaka till 301 e.Kr. San Marino är känt för sina medeltida befästningar, inklusive de på berget Titano, och dess historiska stadskärna. Huvudstaden är San Marino. Landet är känt för sin stabilitet, låga arbetslöshet och hög levnadsstandard. San Marino har förblivit neutralt genom historien och är inte medlem i Europeiska unionen, men använder euron som valuta.

Liechtenstein – 160 km²

Liechtenstein är en dubbelmonarki belägen i Alperna mellan Schweiz och Österrike. Det är en av världens minsta länder till ytan och befolkningen. Huvudstaden är Vaduz. Landet har en konstitutionell monarki och är känt för sin ekonomiska stabilitet och välstånd. Liechtenstein har en stark ekonomi baserad på finanssektorn, industri och turism. Det är känt för sina slott, alpina landskap och som ett skatteparadis. Liechtenstein har också en lång tradition av konst och kultur, inklusive stöd för konstmuseer och samlingar.

Marshallöarna – 181 km²

Marshallöarna är en ögrupp i Stilla havet och är en suverän nation med fri förbundsrelation till USA. Huvudstaden är Majuro. Landet består av över 1 000 öar spridda över ett stort område. Marshallöarna har en unik historia och var föremål för kraftiga strider under andra världskriget. Idag är landet känt för sina korallatoller, undervattensliv och kulturella arv. Landet har också varit en viktig aktör i internationella förhandlingar om kärnvapennedrustning och klimatförändringar. Trots sin låga befolkning har Marshallöarna drabbats av klimatförändringar, inklusive hotet om havsnivåhöjning.

Saint Kitts och Nevis – 270 km²

Saint Kitts och Nevis är en suverän tvåöstat i Västindien. Huvudstaden är Basseterre, som ligger på ön Saint Kitts. Landet är känt för sina vackra stränder, vulkanlandskap och historiska platser. Saint Kitts och Nevis var en brittisk koloni och blev självständigt 1983. Turism och finansiella tjänster är viktiga för landets ekonomi. Det är också känt för sin medborgarinvesteringsprogram, som lockar investerare att få medborgarskap genom ekonomiska bidrag eller fastighetsinvesteringar.

Malta – 316 km²

Malta är en östat i Medelhavet, söder om Italien. Huvudstaden är Valletta, som är känt för sina välbevarade barockbyggnader och är en UNESCO:s världsarvsplats. Malta har en rik historia som sträcker sig över flera årtusenden och har påverkats av fenicier, romare, arabiska regimer, riddare av Malta och brittisk kolonialism. Landet spelade en strategisk roll under andra världskriget.

Malta blev självständigt från Storbritannien 1964 och blev en republik 1974. År 2004 blev Malta medlem i Europeiska unionen. Maltesiska och engelska är landets officiella språk. Malta är känt för sina historiska sevärdheter, vackra stränder och klara vatten, vilket gör det till en attraktiv destination för både kulturresenärer och sol- och badälskare. Landet har också utvecklat sig som en ekonomisk och finansiell hub med en betoning på teknologi och spelindustrin.

Maldiverna – 298 km²

Maldiverna är en önation belägen i Indiska oceanen sydväst om Indien. Den består av omkring 26 atoller och över 1 000 korallöar, vilka är spridda över ett stort område. Maldiverna är känt för sina vita sandstränder, turkosblåa laguner och rika marina liv, inklusive färgglada korallrev.

Maldiverna är världens lägsta land när det gäller genomsnittlig höjd över havet och är därför mycket sårbara för effekterna av klimatförändringar, särskilt havsnivåhöjning. Huvudstaden är Malé, och landet har en muslimsk majoritetsbefolkning.

Turismen spelar en central roll i Maldivernas ekonomi, och besökare lockas av övervattenbungalower, dykning och snorkling i det klara vattnet samt avslappnade tropiska stränder. Maldiverna har också varit aktivt engagerade i globala miljöfrågor och har satt upp mål för hållbar turism och bevarande av det marina ekosystemet.