Vilka länder har vänstertrafik 2023 – Är DU redo med hyrbilen?

Att utforska nya platser är en äventyrlig resa, och för många resenärer är det spännande att uppleva olika kulturer, smaker och sätt att leva. En aspekt som ibland kan överraska oerfarna resenärer är trafikreglerna på vägarna, särskilt när det gäller valet mellan höger- och vänstertrafik.

Om du planerar att hyra en bil för att utforska ditt nästa resmål och är osäker på vilken sida av vägen du kommer köra på, har du kommit till rätt plats. I denna guide kommer vi att utforska länderna som följer vänstertrafik, hur det påverkar din körupplevelse och viktiga tips för att göra din resa så smidig som möjligt. Särskilt om du har bokat hyrbil är det viktigt att vara förberedd på de unika trafikreglerna i ditt resmål. Låt oss tillsammans navigera genom världen av vänstertrafik och göra din resa minnesvärd på alla de rätta sätten.

vänstertrafik

Länder med vänstertrafik i världen 2023 – lista

 1. Anguilla
 2. Antigua and Barbuda
 3. Australien
 4. Bangladesh
 5. Barbados
 6. Bermuda
 7. Bhutan
 8. Botswana
 9. British Virgin Islands
 10. Brunei
 11. Cayman Islands
 12. Cypern
 13. Dominica
 14. East Timor
 15. Fiji
 16. Grenada
 17. Guernsey
 18. Guyana
 19. Hong Kong
 20. Indien
 21. Indonesien
 22. Irland
 23. Isle of Man
 24. Jamaica
 25. Japan
 26. Jersey
 27. Kenya
 28. Lesotho
 29. Macau
 30. Malawi
 31. Malaysia
 32. Maldiverna
 33. Malta
 34. Mauritius
 35. Montserrat
 36. Mozambique
 37. Namibia
 38. Nauru
 39. Nepal
 40. Nya Zeeland
 41. Norfolk Island
 42. Pakistan
 43. Papua New Guinea
 44. Saint Helena
 45. Saint Kitts and Nevis
 46. Saint Lucia
 47. Saint Vincent and the Grenadines
 48. Seychellerna
 49. Singapore
 50. Solomon Islands
 51. Sydafrika
 52. Sri Lanka
 53. Surinam
 54. Tanzania
 55. Thailand
 56. The Bahamas
 57. Trinidad and Tobago
 58. Turkish Republic of Northern Cyprus
 59. Turks and Caicos Islands
 60. Uganda
 61. Storbritannien
 62. United States Virgin Islands
 63. Zambia
 64. Zimbabwe

Länder med vänstertrafik i Europa

 1. Storbritannien
 2. Irland
 3. Malta
 4. Cypern

En fascinerande observation när det gäller länder i Europa som har vänstertrafik är att dessa länder saknar direkta landgränser med grannländer som följer högertrafik. Detta unika fenomen ger en extra dimension till trafikens organisering och speglar historiska och geografiska realiteter.

Bland de europeiska länderna med vänstertrafik finner vi Storbritannien, Irland, Cypern och Malta. Dessa nationer har alla gemensamt att de är öar, och deras trafiksystem har utvecklats utan påverkan från grannländer på kontinenten.

Att ha vänstertrafik i dessa öländer kan härledas till historiska faktorer, inklusive den äldre traditionen av att rida på hästryggen, där det var naturligt att hålla till vänster för att underlätta svärddraget för högerhänta personer. Denna tradition överfördes sedan till vägtrafiken när fordon introducerades.

Denna unika dynamik innebär att de europeiska länderna med vänstertrafik inte delar landgränser med länder som har högertrafik. Detta skapar en tydlig och intressant avgränsning av trafiksystem inom Europa och framhäver hur historiska och geografiska faktorer kan forma trafikreglerna på vägarna.

De mest kända länderna med vänstertrafik

Om du någon gång blivit tillfrågad: Vilka länder har vänstertrafik?
Har du förmodligen svarat Storbritannien eller Japan, de två mest etablerade länderna med vänstertrafik.

Storbritannien – Trafiken på vänster sida är en del av turistattraktionen

För den som planerar en resa till Storbritannien, det land där vänstertrafiken har sina rötter djupt förankrade i historien, är det en möjlighet att omfamna traditionen. I Storbritannien håller trafiken till vänster, och detta gäller inte bara vägarna utan genomsyrar även körningen på trottoarer och i köpcentrum. Om du hyr en bil i Storbritannien kommer du att sitta på förarsidan till höger och köra på vänster sida av vägen. Rondeller cirkulerar medurs, och om du planerar att köra genom pittoreska landskap och historiska platser är det en god idé att vänja sig vid de lokala trafikreglerna.

Japan – Det mest kända landet utanför Europa med vänstertrafik

Å andra sidan, långt borta i öst, finner vi Japan. Landet som harmoniserar tradition med teknologisk nyskapande. I Japan håller man sig också till vänstertrafik, och körupplevelsen blir en fascinerande kombination av traditionell japansk gästfrihet och avancerad teknologi. För att göra det ännu mer intressant är många vägar och motorvägar i Japan utmärkt skyltade på både japanska och engelska, vilket underlättar för internationella besökare. Att hyra en bil i Japan öppnar dörren till avlägsna tempel, pittoreska landskap och pulserande städer, där du kan uppleva det bästa av både det gamla och det moderna.

Trafikregler och olika länders val mellan höger- och vänstertrafik

Trafikreglerna på vägarna runt om i världen har en fascinerande mångfald, och en viktig aspekt som påverkar hur vi navigerar genom trafiken är valet mellan högertrafik och vänstertrafik. Högertrafik (HT) och vänstertrafik (VT) styr hur vi håller oss på vägen och påverkar även hur våra fordon är utformade. Låt oss ta en närmare titt på vilka länder som följer vilken trafikregel och varför.

Högertrafik används i 165 länder och territorier, huvudsakligen i Amerika, kontinentala Europa, norra Afrika och huvuddelen av Asien (förutom Sydasien). Å andra sidan använder 75 länder vänstertrafik, vilket utgör ungefär en sjättedel av världens landyta, en fjärdedel av dess vägar och ungefär en tredjedel av dess befolkning. Det är intressant att notera att många av länderna som följer VT var en gång en del av det brittiska imperiet.

Historiska växlingar mellan höger- och vänstertrafik har ofta motiverats av faktorer som förändringar i politisk administration, önskan om enhetlighet inom ett land eller med grannländer, samt tillgänglighet och överkomlighet av fordon. Mellan 1919 och 1986 bytte 34 av VT-länderna till HT, vilket ger en inblick i hur trafikreglerna har utvecklats över tid.

I länder med vänstertrafik håller trafiken till vänster, och bilarna har vanligtvis ratten på höger sida. Rondeller cirkulerar medurs. Å andra sidan är högertrafik motsatsen: trafiken håller till höger, föraren sitter vanligtvis på vänster sida i bilen, och rondeller cirkulerar moturs.

En intressant observation är att de flesta länder har sina järnvägar anpassade efter vägarnas trafikriktning, men många av de länder som bytte från vänstertrafik till högertrafik gjorde inte detsamma för sina tåg. Båttrafik på floder följer däremot högertrafik, oavsett plats. Båtar styrs traditionellt från styrbordssidan för att underlätta prioritet för trafik från höger.

Sverige och Island är några av de länder som genomförde en växling från vänstertrafik till högertrafik, vilket skedde i september 1967 och sent maj 1968, respektive. Beslutet motiverades av önskan att harmonisera med grannländerna och underlätta internationell trafik.

Sammanfattningsvis är valet mellan höger- och vänstertrafik en spännande resa genom historiska, kulturella och praktiska överväganden. Hur länderna väljer att organisera sin trafik säger mycket om deras historia och samhällets struktur. Oavsett vilken sida av vägen vi kör på, är det en gemensam tråd som förbinder alla dessa vägar runt om i världen. Du hittar fler resetips och reseinfo här.