Hur stort är Turkiet?

Trots att Turkiet till större del är geografiskt beläget i Västasien brukar landet anses höra till Europa. Gränsen mellan kontinenterna går genom Istanbul – inte att förväxlas med huvudstaden Ankara. Med sina drygt 86 miljoner invånare år 2024 är landets befolkning nästan hela nio gånger större än Sveriges. Men hur stort är egentligen Turkiet och kan ett lands storlek mätas på fler än ett sätt? Vi diskuterar.

turkiet yta

Hur stort är Turkiet till ytan?

Turkiet gränsar till Grekland, Bulgarien, Georgien, Azerbajdzjan, Armenien, Irak, Iran och Syrien. Mellan Svarta havet i norr och Medelhavet i söder finns kärnlandet i form av halvön Anatolien, även kallat “Mindre Asien”. Enligt det Utrikespolitiska institutet är Turkiet med sina 779 452  kvadratkilometer på en höft lika stort som Sverige och Norge tillsammans (till ytan).

Turkiets landyta är utspridd över högland och slätter samt tornande bergsområden som vetter mot bland annat Ryssland. Geografiskt sett ligger majoriteten av landet i Asien med en mindre del i Europa. Som nämnt brukar Turkiet trots det räknas till Europa och år 1995 etablerades en tullunion med EU.

Hur stort är Turkiet jämfört med Sverige?

Ovan har vi lärt att Turkiet till ytan är ungefär lika stort som Sverige och Norge tillsammans. För att sätta det i proportion bör nämnas att Turkiet till storleken då inte jämförs med två små länder. Sverige och Norge är Europas femte respektive sjätte största land. Tillsammans har de en yta på ungefär 835 000 kvadratkilometer. Sett i skala över hur stort Turkiet är, ger det en förhållandevis god bild över landets vidsträckta yta.

Ser vi i stället till befolkningsmängd ställt mot hur stort Turkiet är, målas dock en helt annan bild upp. Sveriges och Norges landyta huserar idag lite drygt 15 miljoner människor. 2024 uppskattas Turkiet däremot ha en befolkningsmängd på hisnande 86 miljoner – och slår därmed de skandinaviska länderna med hästlängder. Turkiet må därför till ytan vara större än Sverige, talar vi om befolkningstäthet är det emellertid en annan femma.

Hur stor del av Turkiet ligger i Europa?

Det ska också nämnas att om vi enbart räknar delen av Turkiet som geografiskt ligger i Europa, är landet flertalet pinnhål ned på listan över kontinentens största länder. Då är plötsligt Turkiet inte alls särskilt stort (i relativa termer), utan halkar till plats 37. Detta i och med att cirka 97 procent av landmassan rent geografiskt tillhör Asien. Endast tre procent kvarstår med andra ord i Europa. På frågan hur det kommer sig att landet trots det räknas till Europa finns inget entydigt svar. Somliga hävdar dock att det inte alltid bara är geografiska gränser som avgränsar ett land eller en kontinent, utan även ekonomiska och kulturella centrum.

Hur stort är Istanbul i Turkiet?

Traditionellt brukar en gränsdragning dras genom Istanbul (tidigare Konstantinopel), storstaden som agerar Turkiets skiljelinje mellan Europa och Asien. Istanbul har en areal på 5 196 kvadratkilometer och kan i sin tur ställas i höjd med Sveriges huvudstad (notera dock återigen att Ankara är Turkiets huvudstad – vi jämför här primärt i en europeisk kontext). Stockholm mäter “endast” 188 kvadratkilometer och är väsentligt mindre än Istanbul. På frågan hur stort Turkiet är, är således värt att även ta dess metropoler i beaktande.

Hur stort är Turkiet i ekonomiska termer?

Hur stort Turkiet är kan också besvaras utifrån ett ekonomiskt perspektiv. Enligt Exportkreditnämnden är Turkiet den 17:e största ekonomin i världen i BNP-termer. I Europa tar sig landet in på en sjunde plats med samma mått mätt. I Världsbankens klassificering sällar sig Turkiet därmed till kategorin “övre medelinkomstländer” (den näst högsta kategorin). Den ekonomiska tillväxten har enligt uppgift varit stabil sedan 1990-talet.

Hur stort Turkiet är kan alltså vridas och vändas på. Hur stort är Turkiet till ytan? Sett till världsekonomin? Hur stort är Turkiet jämfört med Sverige och hur stor del av landet ligger i Europa? Frågeställningen hur stort Turkiet är kan besvaras på en mängd olika vis – allt handlar om perspektiv och vinkling.