Antalet länder i Europa – 2023

Europa, som utgör den västligaste delen av den större kontinenten Eurasien, är avgränsat av olika geografiska element. Mot väster markerar Atlanten gränsen, där Danmarksundet mellan Island och det danska autonoma landet Grönland utgör en särskild punkt. I söder begränsas Europa av Medelhavet, medan Norra ishavet utgör gränsen i norr. Åt öster sträcker sig gränsen mot Asien över Uralbergen, längs Uralfloden, kusterna av Kaspiska havet, den geografiska vattendelaren vid Kaukasus och Svarta havet, som betraktas som ett innanhav av Medelhavet. Denna varierande geografiska avgränsning definierar Europa och ger kontinenten dess distinkta plats inom det globala landskapet.

Europeiska länder

År 2023 har Europa 45 länder, var och en med sina unika kulturer, traditioner och politiska system. Denna mångfald återspeglas i den geografiska uppdelningen och historiska arvet från varje region. Bland dessa länder hittar vi förstås vissa länder på a, andra länder på d och så vidare.

Antalet Självständiga länder i Europa:

 1. Albanien
 2. Andorra
 3. Belarus (Vitryssland)
 4. Belgien
 5. Bosnien och Hercegovina
 6. Bulgarien
 7. Danmark
 8. Estland
 9. Finland
 10. Frankrike
 11. Georgien
 12. Grekland
 13. Irland
 14. Island
 15. Italien
 16. Kroatien
 17. Lettland
 18. Liechtenstein
 19. Litauen
 20. Luxemburg
 21. Malta
 22. Moldavien
 23. Monaco
 24. Montenegro
 25. Nederländerna
 26. Nordmakedonien
 27. Norge
 28. Polen
 29. Portugal
 30. Rumänien
 31. Ryssland
 32. San Marino
 33. Schweiz
 34. Serbien
 35. Slovakien
 36. Slovenien
 37. Spanien
 38. Storbritannien
 39. Sverige
 40. Tjeckien
 41. Tyskland
 42. Ukraina
 43. Ungern
 44. Vatikanstaten
 45. Österrike

Särskilda områden:

Stater med delar av ytan i Europa:

Det är värt att notera att politiska förändringar och omdefiniering av gränser kan påverka antalet länder över tid. Europeiska unionen (EU) har också bidragit till att skapa närmare samarbeten och ekonomisk integration mellan dess medlemsländer.

I synnerhet är Europas komplexitet och rikedom tydliga genom dessa olika nationer och regioner. Varje land bär på sitt eget unika bidrag till den europeiska kulturen och historien, vilket gör kontinenten till en fascinerande plats där tradition möter modernitet.